Tuesday, July 19, 2005

Kelemahan Muslim - Jangan hanya menuding jari

14/07/2004
SESAK. Itulah perkataan yang paling tepat untuk menggambarkan suasana Dewan Ekperimental Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ketika berlangsungnya program Bicara Ad Deen bertajuk Why Am I Muslim sempena Karnival Mega Islam (I-Mec) sepanjang minggu ini. Ia merupakan anjuran bersama Persatuan Pelajar Ilmu Wahyu dan Warisan (IRKHS) dan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Forum ini disiarkan di radio IKIM melalui slot Hari Jumaat jam 9.15 malam.
Kehadiran anak-anak muda yang terdiri daripada para pelajar universiti dan sekolah serta penduduk sekitar, menyebabkan dewan penuh sesak memenuhi anak-anak tangga dan ruang hadapan pentas.
Ia diserikan lagi dengan kehadiran dua ahli panel, Ustaz Farid Ravi Abdullah (KISDAR), Ustaz Roslan Mohamed (Universiti Malaya) dan dipengerusikan oleh Ustaz Mahathir Shaharuddin (IKIM). Forum ini dirasmikan oleh Timbalan Pengarah IKIM, Nik Mustapha Hj Nik Hassan.
Why Am I Muslim membawa para hadirin dalam membincangkan dunia dakwah melalui ilmu pengetahuan dan praktis yang betul dalam usaha mendekatkan golongan bukan Islam memahami Islam dari kaca mata yang sebenar.
Menurut Farid Ravi Abdullah, kembalinya beliau kepada Islam disebabkan tiga perkara utama. Pertama, kisah para anbiya dalam menyebarkan agama suci ini sesuai dengan fitrahnya dan merasakan ketenangan dalam menghayati perjuangan mereka.
Kisah-kisah tersebut memberi kekuatan dan membawa nalurinya merasakan kewujudan Allah. Semua orang mengakui bahawa Islam itu sesuai untuk dianut kerana kedudukan agama itu sendiri sebagai agama fitrah. Melalui pengkajian sirah para rasul, ia memberi kekuatan dan menyedarkan seseorang betapa ruginya pengabdian terhadap perkara-perkara yang dicipta.
Kedua, beliau turut tertarik dengan prinsip-prinsip yang diketengahkan oleh Islam. Dalam hal ini, hujah yang benar, tepat dan kukuh sebagaimana hujah nabi Ibrahim a.s. adalah salah satu perkara yang perlu diselidiki.
Prinsip Islam seperti tidak wujudnya paksaan ke atas seseorang untuk memeluk Islam meletakkan manusia yang berakal memikirkan tentang baik buruknya pilihan yang dibuat seseorang.
Prinsip ini membawa persoalan kepada manusia, mengapa tidak memilih kedudukan akhirat yang terbaik sebagaimana keinginan yang sama timbul apabila hidup di dunia. Melalui pengalamannya, ustaz Ravi ketika sebelum pengIslamannya tidak dipaksa untuk mempercayai Islam oleh para pendidiknya sehinggalah beliau mempelajari dan memahaminya.
Konsep ketuhanan yang lengkap dalam prinsip Islam membawa kepada pengertian yang cukup cantik dan sempurna untuk mengenal Tuhan secara sempurna. Malah cara ibadat Muslim terutamanya suasana di masjid pada hari Jumaat memperlihatkan betapa tersusun ibadat berkonsep yang secara tidak langsung menyusun kehidupan manusia yang menghayatinya.
Ketiga, pendidikan Islam yang mengajar semua manusia adalah sama rata turut menarik hatinya. Islam langsung menolak sistem kasta dan turut mengangkat manusia pada kedudukan yang sewajarnya, hatta seorang hamba abdi sekalipun berdasarkan keimanannya terhadap Allah bukannya kerana bangsa dan warna kulit.
Minatnya terhadap Islam semenjak umur 16 tahun akhirnya membawa beliau memilih cara hidup ini pada umur 18 tahun selepas berhadapan dengan pelbagai cabaran yang menghalangnya. namun kerana semangat yang begitu tinggi, beliau merasakan ia bukanlah satu perkara yang harus ditangguh-tangguh dan perlu diaplikasi segera.
Dalam menjawab persoalan mengapa majoriti umat Islam yang menganutnya sejak lahir tetapi pengamalannya jauh sekali daripada mereka yang menerima hidayah, Roslan Mohamed menekankan bahawa salah faham mengenai Islam sebagai agama generasi menjadikan faktor ini berleluasa.
Islam berpaksi kepada sebab-sebab yang diturunkan oleh Allah s.w.t. Sebagai agama fitrah, ia merupakan keperluan manusia untuk mengenali dan mengambilnya sebagai cara hidup sebenar kerana sifat manusia yang tidak statik sentiasa mencari-cari jalan yang selamat dan sejahtera dalam apa jua keadaan.
Masalah mereka yang menerima Islam sejak awal kerana tidak memahami bahawa agama ini hadir dalam bentuk hidayah bukannya secara generasi. Kerana itu, perasaan hidayah sebenarnya punca yang membentuk hati manusia.
Bagi mengembalikan Islam pada kedudukan yang sebenar, usaha-usaha pemurnian seharusnya dilakukan secara bersungguh-sungguh. Pemurnian tersebut meliputi membawa manusia kembali kepada Islam syumul serta komprehensif, yang merangkumi norma-norma kehidupan manusia daripada perkara-perkara kecil sehinggalah yang menyentuh konsep ummah dan negara.
Selain itu, Islam perlu difahami sebagai agama bersifat realiti dan semasa, bukannya berbentuk khayalan dan pemikiran semata-mata. Apabila Islam membicarakan tentang dunia, dalam masa yang sama ia turut menekankan konsep pembalasan yang membawa kepada realiti keadilan dalam sejagat.
Pengharmonian umat generasi baru dan lama dalam menguraikan permasalahan umat hari ini berpunca daripada beberapa permasalahan. Jahil tentang Islam dengan menganggapnya mudah dan menolaknya sebagai pegangan hidup, menyebabkan konflik berlaku dalam setiap perkara.
Roslan Mohamed memetik kata-kata Dr. Yusuf Qardhawi, dengan sebab kejahilan menyebabkan ummah berpecah dalam konteks pemikiran dan cara hidup yang tidak seimbang menjadikan diri mereka musuh kepada Islam.
Selain itu, Islam turut terhalang kerana sikap umat sendiri yang mempunyai penghayatan ilmu dan iman yang hanya sekadar. Perkara ini dapat dilihat dalam contoh solat, ia hanya difahami dengan bilangan rakaatnya tetapi bukan pengisiannya sehinggakan membawa kepada krisis akhlak.
Kerana itu seorang Muslim seharusnya menolak jauh-jauh pandangan Islam sebagai agama pusaka peninggalan, dengan pelaksanaan dan penerimaan didikan Rasulullah dan menjadikan Islam sebagai agama kemajuan, sesuai dengan kesedaran masyarakat kebelakangan ini.
Dalam menyentuh permasalahan di kalangan umat Islam yang secara sengaja menyelewengkan penafsiran al-Quran untuk memenuhi agenda mereka secara individu mahupun berkelompok, Ravi Abdullah melihat keadaan ini merupakan kerugian terhadap golongan itu sendiri yang jelas cetek ilmu dan penghayatannya.
Sebagai contoh apabila menyentuh surah Al-Baqarah ayat 256 yang bermaksud: Tidak ada paksaan dalam agama Islam, penafsiran ayat ini seharusnya bersandarkan kepada penafsiran Rasulullah, asbab an-nuzul dan rai (pandangan para ulama) bagi mengelakkan diri daripada penafsiran bersifat celaan.
Islam seharusnya diterima secara menyeluruh sebagaimana ditekankan dalam surah al-Maidah ayat 85 yang menjadi petunjuk kesempurnaan Islam. Mahu tidak mahu, golongan yang gemar memilih-milih sebahagian hukum Islam dan menolak sebahagiannya seharusnya tunduk patuh dan kembali kepada konsep sebenar dalam mengakhiri perjalanan seorang Muslim sebagai muhsin dan mukmin.
Menariknya, beliau turut mengaitkan gejala kurang membaca di kalangan umat Islam tempatan menjadikan Islam sasaran negatif yang melemparkan istilah mundur dan pengganas di kalangan umatnya. Kesan daripada budaya pembacaan yang jauh ketinggalan berbanding masyarakat Jepun, umat Islam di Malaysia kurang menghayati dan memahami makna serta keindahan Islam yang seharusnya dijiwai dan diberi penampilan bersifat gemilang.
Tambah beliau, pemakaian bercirikan keIslaman dipandang jelik oleh bukan Islam berpunca daripada paparan-paparan visual penjenayah serta pemakaian tidak sempurna yang menjadikan pakaian tersebut sebagai label dirinya yang secara tidak langsung menyentuh umat Islam keseluruhan.
Kerana itu, masalah akidah perlu ditangani dan masyarakat perlu bersemangat menyahut seruan Rasulullah untuk menanganinya. Al-Quran adalah sumber kekuatan yang perlu digerakkan habis-habisan kerana bersandarkan pengalamannya, itulah sumber kekuatan beliau ketika sebelum pengIslamannya yang menjadikan tilawah al-Quran di kaca televisyen dan radio sebagai peneman jiwanya, kesan daripada mukjizat ayat-ayat Allah ini.
Proses kerja dakwah adalah proses sejagat. Rasulullah adalah model ikutan umat yang diutuskan untuk memberi gambaran bahawa usaha-usaha seterusnya adalah di bahu setiap Muslim dalam menggalakkan usaha-usaha kebaikan. Roslan Mohamed menyebut, Islam adalah hak semua tanpa mengira etnik. Kejahatan yang merebak dalam sebuah masyarakat berpunca daripada sikap melihat dakwah sebagai sesuatu yang kurang wajar.
Tambah beliau, Syeikh Muhammad al-Ghazali dalam mendefinisikan dakwah berkata bahawa ia merupakan satu proses memerdekakan hati agar kembali kepada fitrah. Metodologi dakwah yang paling utama ialah dengan membina jaringan antara individu melalui amalan ziarah, akhlak yang mulia sesuai dengan didikan Islam.
Selain itu, seseorang perlulah menyampaikan mesej Islam sesuai dengan tingkat pemikiran individu tersebut. Dalam meraikan kemerdekaan yang ke 47, umat Islam di Malaysia perlu bertanya, ke mana mereka selepas ini? Wajar umat Islam menjadikan diri mereka sebagai teman setia yang boleh dipercayai oleh orang lain dan komited dengan dakwahnya mengikut kemampuan masing-masing
Melalui forum ini, ia tidak sekadar membincangkan tentang kisah pengIslaman dan pengalaman-pengalaman yang dilalui untuk memilih cara hidup ini. Lebih jauh daripada itu, ia merupakan bedah siasat terhadap diri sebagai seorang Muslim, sama ada usaha memperbaiki diri dan masyarakat sudah dijalankan oleh setiap individu atau sekadar berkata dan hanya menuding jari menyalahkan orang lain apabila ia gagal.

9 Comments:

At 2:43 PM, Anonymous Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
maternity clothes,
wedding dresses,
jewelry store,
wow gold,
world of warcraft power leveling
World Of Warcraft gold,
ffxi gil,
wow account,
world of warcraft power leveling,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow power leveling
world of warcraft gold,
wow gold,
evening gowns,
wedding gowns,
prom gowns,
bridal gowns,
oil purifier,
wedding dresses,
World Of Warcraft gold
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow po,
wow or,
wow po,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,buy cheap World Of Warcraft gold
Maple Story mesos,
MapleStory mesos,
ms mesos,
mesos,
SilkRoad Gold,
SRO Gold,
SilkRoad Online Gold,
eq2 plat,
eq2 gold,
eq2 Platinum,
EverQuest 2 Platinum,
EverQuest 2 gold,
EverQuest 2 plat,
lotro gold,
lotr gold,
Lord of the Rings online Gold,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,world of warcraft power leveling
ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,guildwars gold,guildwars gold,guild wars gold,guild wars gold,lotro gold,lotro gold,lotr gold,lotr gold,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos, maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,
h3o6y7me

 
At 1:13 AM, Anonymous Anonymous said...

runescape runescape money runescape gold buy runescape money buy runescape gold runescape cheat runescape tip lotro lotro gold lotro golds buy lotro gold buy lotro golds lord of the rings online lord of the rings online gold lotro lotro gold lotro golds buy lotro gold buy lotro golds lord of the rings online lord of the rings online gold runescape runescape money runescape gold buy runescape money buy runescape gold runescape cheats runescape tips guild wars guild wars gold dofus dofus kamas lotro lotro gold guild wars gold guild wars gold guild wars gold maple story maple story mesos maplestory mesos maple story maple story mesos maplestory mesos maple story maple story mesos maplestory mesos runescape runescape money runescape gold buy runescape money buy runescape gold www.runescape.com runescape.com runescape items dofus dofus kamas dofus kamas guild wars guild wars guild wars runescape runescape money runescape money runescape gold buy runescape money buy runescape gold runescape.com runescape items

 
At 12:52 AM, Anonymous Anonymous said...

wow gold cheap wow gold buy wow gold world of warcraft gold wow world of warcraft wow gold WoW Warrior WoW Hunter WoW Rogue WoW Paladin WoW Shaman WoW Priest WoW Mage WoW Druid WoW Warlock power leveling powerleveling wow power leveling wow powerleveling wow guides wow tips google排名 google左侧排名 google排名服务 百度推广 百度排名 网站推广 商业吧 机床 LED灯 电池 塑料 摄像机 移民 甲醇 染料 福州热线 体育博客 股票博客 游戏博客 魔兽博客 考试博客 汽车博客 房产博客 电脑博客 powerlin518 logo design website design web design 商标设计

 
At 7:50 PM, Anonymous Anonymous said...

runescape money runescape gold runescape gold buy runescape gold runescape money runescape gold wow power leveling wow powerleveling Warcraft Power Leveling Warcraft PowerLeveling buy runescape gold buy runescape money runescape itemsrunescape accounts runescape gp dofus kamas buy dofus kamas Guild Wars Gold buy Guild Wars Gold lotro gold buy lotro gold lotro gold buy lotro gold lotro gold buy lotro gold runescape money runescape power leveling runescape money runescape gold dofus kamas cheap runescape money cheap runescape gold Hellgate Palladium Hellgate London Palladium Hellgate money Tabula Rasa gold tabula rasa money Tabula Rasa Credit Tabula Rasa Credits Hellgate gold Hellgate London gold wow power leveling wow powerleveling Warcraft PowerLeveling Warcraft Power Leveling World of Warcraft PowerLeveling World of Warcraft Power Leveling runescape power leveling runescape powerleveling eve isk eve online isk eve isk eve online isk tibia gold Fiesta Silver Fiesta Gold SilkRoad Gold buy SilkRoad Gold runescape accounts buy runescape accounts rs2 accounts buy rs2 accounts runescape power leveling rs2 power leveling FFXI Gil buy FFXI Gil buy dofus kamas buy dofus kamas dofus kamas
runescape accounts
buy runescape accounts
rs2 accounts
buy rs2 accounts
runescape power leveling
rs2 power leveling

 
At 7:49 PM, Anonymous Anonymous said...

版主支持你 蛋糕 eq2 gold 肾炎 搬家 北京搬家 咖啡机 optical filter bandpass filter dichroic filter 北京翻译公司 电子白板 集团电话 门禁系统 门禁 光盘刻录 北京机票 美国机票 欧洲机票 国际机票 机票代理 工业设计 门禁 机柜 光盘刻录 钻石 激光打标 空调移机 婚庆公司 北京婚庆 美国留学 空调移机 空调维修 空调安装 空调移机 北京空调移机 厨房设备 glass mosaic handmade tiles 电路板 线路板 月嫂 平衡机 宝石 油烟净化 哮喘 结缔组织病 口腔溃疡 前列腺炎 前列腺增生 前列腺癌 早泄 阳痿 血尿 注册会计师 肩周炎 空调维修 模具 茶具 月嫂 咳嗽 哮喘 英语翻译 音响 厨房用具 酒店用品 厨房设备 咖啡机 机票 国际机票 国内机票 搬家公司 北京搬家公司 搬家 搬家公司 北京搬家 北京搬家公司 婚纱 礼服 婚纱摄影 胶带 圣诞树 小本创业 小投资 条码打印机 证卡打印机 打印机 证卡机 标签打印机 吊牌打印机 投影机 投影仪 月嫂 育儿嫂 月嫂 育儿嫂 月嫂 育儿嫂 冷冻干燥机 溴化锂制冷机 塑钢门窗 滤光片 无缝管 生日礼物的选择 塑钢门窗厂 鸡眼 吸塑包装 注浆加固公司 电动车维修 电池修复

 
At 10:28 PM, Anonymous Anonymous said...

圣诞树 小本创业
小投资
条码打印机 证卡打印机
证卡打印机 证卡机
标签打印机 吊牌打印机
探究实验室 小学科学探究实验室
探究实验 数字探究实验室
数字化实验室 投影仪
投影机 北京搬家
北京搬家公司 搬家
搬家公司 北京搬家
北京搬家公司 月嫂
育儿嫂 月嫂
育婴师 育儿嫂
婚纱 礼服

婚纱摄影 儿童摄影
圣诞树 胶带
牛皮纸胶带 封箱胶带
高温胶带 铝箔胶带
泡棉胶带 警示胶带
耐高温胶带 特价机票查询
机票 订机票
国内机票 国际机票
电子机票 折扣机票
打折机票 电子机票
特价机票 特价国际机票
留学生机票 机票预订
机票预定 国际机票预订
国际机票预定 国内机票预定
国内机票预订 北京特价机票
北京机票 机票查询
北京打折机票 国际机票查询
机票价格查询 国内机票查询
留学生机票查询 国际机票查询

 
At 9:34 PM, Anonymous Anonymous said...

圣诞树 小本创业
小投资
条码打印机 证卡打印机
证卡打印机 证卡机
标签打印机 吊牌打印机
探究实验室 小学科学探究实验室
探究实验 数字探究实验室
数字化实验室 投影仪
投影机 北京搬家
北京搬家公司 搬家
搬家公司 北京搬家
北京搬家公司 月嫂
育儿嫂 月嫂
育婴师 育儿嫂
婚纱 礼服

婚纱摄影 儿童摄影
圣诞树 胶带
牛皮纸胶带 封箱胶带
高温胶带 铝箔胶带
泡棉胶带 警示胶带
耐高温胶带 特价机票查询
机票 订机票
国内机票 国际机票
电子机票 折扣机票
打折机票 电子机票
特价机票 特价国际机票
留学生机票 机票预订
机票预定 国际机票预订
国际机票预定 国内机票预定
国内机票预订 北京特价机票
北京机票 机票查询
北京打折机票 国际机票查询
机票价格查询 国内机票查询
留学生机票查询 国际机票查询

 
At 3:10 AM, Blogger happyboy said...

北京国际机票预定中心,为您提出供,国内机票国际机票留学生机票特价机票特价国际机票电子机票欢迎垂询!

北京飞龙搬家公司,是北京搬家行业中值得信赖的北京搬家公司,工作细心、服务周到,欢迎有搬家的朋友们致是垂询!

北京天正搬家公司,是北京搬家行业中值得信赖的北京搬家公司,工作细心、服务周到,欢迎有搬家的朋友!

北京佳佳乐月嫂,为您提供育儿嫂育婴师服务,严格培训,执证上岗!

北京婚纱摄影工作室,个性的婚纱礼服设计,一流的婚纱、礼服设计人才,国际流行风格婚纱礼服的设计理念以及个性婚纱摄影的强力整合;力争成为中国最大的婚纱礼服定做机构!

北京圣诞树专卖中心,厂家销售。可来样加工各种大型超高圣诞树、松针圣诞树大型圣诞树,欢迎前来圣诞树厂家咨询订购!

星云科技,诚信教育,为广大院校组建数字化实验室探究实验室探究实验配套设施.
北京国际机票预订中心,全程代理各航机票,特价机票,|机票查询,北京机票,打折机票,机票预定,欢迎重询!

上海搬家公司,为上海搬场公司提供上海搬场服务,望上海搬家的朋友重询本搬场公司!创业,大学生创业,如何创业呢?如何选择创业项目?要看投资大小,选择小投资高回报的项目才是最关键的!

 
At 8:37 AM, Blogger happyboy said...

(天正)北京搬家公司,诚实信誉,管理科学化,网络化;员工训练有素,经验丰富,工作细心,服务热情;搬家公司网点分布科学,司机稳重速度!愿为北京搬家的朋友提供优质的搬家服务。订车电话:400-896-0123

北京飞龙搬家公司,是一家专业性北京搬家公司,企业诚信,员工搬运专业,是北京搬家公司行业的后起新秀,公司长期为搬家用户免费提供纸箱。欢迎重询!

公兴上海搬场公司是经上海市工商,税务,交通部注册的一家专业性的上海搬家公司,诚实信誉,员工训练有素,经验丰富,工作细心,服务热情;为上海搬场,上海搬家的企业,家庭提供周到服务,如有需求,敬请垂询本搬场公司

北京海胜数码快印有限公司,致力于数码印刷,诚实信誉,实力雄厚,技术专业,设备先进,设计新颖,是北京数码印刷行业中新秀一支,愿做北京数码快印需求者的忠诚合作伙伴!欢迎广大企业事位来电来涵洽谈,荣幸之致!

北京华夏国际机票预定中心,全程代理各航机票,特价机票,特价国际机票,北京机票,北京特价机票,北京特价国际机票,留学生机票,打折机票,打折的价格,增值的服务,精心哈护你的远航!

北京佳佳乐月嫂服务中心,精心提供月嫂服务,育儿嫂服务,育婴师服务,本中心月嫂,育儿嫂,育婴师,均通过健康体验,经过严格培训,持证上岗。经验多,文凭高,端正秀丽,性行淑均,试用之于昔日,客户称之"能用"。

星云科技,诚信于教育;愿为阶梯,甘为基石;沤心沥血,研究出电子起电机,语音室,语言实验室,数字探究实验室,数字化实验室,探究实验室,系列探究实验配套设施,望广大院校前来考察!

北京大型圣诞树预定中心,厂家销售,工艺精美,设计科学,可来样加工各种超高圣诞树,松针圣诞树,光纤圣诞树,欢迎前来咨询订购!

北京婚纱摄影工作室,个性的婚纱,礼服设计,一流的婚纱,礼服设计人才,国际流行风格婚纱礼服的设计理念以及个性婚纱摄影的强力整合;力争成为中国最大的婚纱礼服定做机构!

投资小见效快!适合小本创业者做的好项目,选择好项目,成功当老板!抢占好商机,等于成功一半,移动鼠标,快快行动!让财富排行榜里有你的一席之地!

投影机作为一种演示工具,已经得到广泛的运用,如何选购投影机?如何选购投影仪?如何买到最低价格的投影机?本站可为您提供详细参考!

中关村在线打印机频道,是国内打印机产品最权威的资讯平台,为您提供及时的条码打印机,证卡打印机新闻资讯,最新的打印机报价,全国各地的打印机厂商,强大的打印机论坛互动平台。

随着激光技术的不断发展,激光打标机设备已广泛应用于服装皮革,工艺礼品,广告标牌,建筑模型,印刷雕版,剪纸包装,石材影雕,木器竹器,电子电器,手机通讯,钟表眼镜,五金,汽车配件等行业。企业外发激光加工艺成为一种趋势,由此本公司与顶级的激光打标机服生产商合作,共同服务于打标领域,从事专业的激光打标服务。在保证服务品质基础上,由于自主的专业生产线,无中间服务商,故此,为客户提供具有优良性价比的激光打标服务。

喷码机是运用带电的墨水微粒,由高压电场偏转的原理,在各种物体表面上喷印上图案文字和数码,是集机电一体化的高科技产品。产品广泛应用于食品工业,化妆品工业,医药工业,汽车等零件加工行业,电线电缆行业,铝塑管行业,烟酒行业以及其他领域,该机机可用于喷印生产日期,批号,条型码以及商标图案,防伪标记和中文字样,是贯彻卫生法和促进包装现代化强有力的设备。

扫描仪按不同的标准可以分成不同的类型。按照扫描原理,可以将扫描仪划分为平板式扫描仪,手持式扫描仪和滚筒式扫描仪;按照可扫描的图像的幅面大小,可以分为小幅面扫描仪,中幅面扫描仪,宽幅扫描仪;按照扫描涂图稿的介质分,可以分为反射式扫描仪和透射式扫描仪以及多用途扫描仪;按照用途划分,可以分为通用扫描仪和专用扫描仪。目前一般办公用的扫描仪多为平板式,A4幅面(或A4幅面加长型)扫描仪。

液晶显示器即LCD,是显示器高新技术的尖端产品,健康环保,低消耗,低辐射,轻巧时尚等,是传统影像显示器所无法相比的,被称为未来显示器市场的发展方向。

液晶电视的构造简单地说,就是用2块特殊的玻璃夹住液晶体,通过8比特驱动电路和高效背灯系统来调节成像的,这样就使我们传统概念中的电视机超薄型化成为可能。

与传统的显像管相比,液晶电视信号不失真,视觉不疲劳,没有射线造成的健康损害。节约能源,耗电量是同样大小尺寸显像管电视机耗电量的62%。寿命长,采用新开发的长寿命液晶背灯,实现了可长达60000小时的使用时间,大约可以使用10年(按照每天使用16小时计算)而不用更换。而液晶本身的寿命会比人的寿命还长。又薄又轻,30英寸的显像管电视机重约70公斤,而28英寸的液晶电视才重达16.8公斤。清晰度高,基本不反光。

北凝科技,成立于1995年,废汽,余热回收,热力除氧改造,凝结水治理专家,其推出的,定连排,烟囱余热回收器,乏汽回收,低位热力除氧器,凝结水回收器,冷凝水,等系列产品技术被定为国际先进成套技术,属于高效节能产品,由国家环保总局确定为国家重点环保技术项目,由科技部列入国家级火炬计划,为社会降低供热成本,提高产品质量,保护大气环境,造福于社会,做出了卓越的供献。

佳洁士北京保洁公司,北京保洁行业中最具规模的保洁公司,北京2007保洁行业协会优秀保洁公司,竭诚以专业的保洁技术为北京各界提供周到的保洁服务,公司资质齐全,收费合理,设备先进在北京各区县均设有网点,能快速响应客户的不同需要!

北京特种胶带生产基地,主要生产特种精细胶胶带系列产品。布基胶带,尼龙搭扣胶带,泡棉胶带,耐高温胶带,警示胶带,海绵胶带,耐高温胶带,封箱胶带,屏蔽胶带,印字胶带,美纹纸胶带,高温美纹纸胶带,高压防水胶带,压纹保护胶带,三文治胶带,牛皮纸胶带,阻燃胶带,明兰保护胶带,高尔夫球头保护胶带,玻璃布胶带,双面胶带,文具胶带,矽胶马拉胶带,防爆胶带,箱包胶带,铝箔胶带,电气胶带,BOPP包装胶带,聚脂基胶带。公司将以一流的管理,一流的创新,诚信经营,以优良的品质,优惠的价格,优质的服务,竭诚欢迎新老客户广泛合作,互惠互利,双赢双收,共创锦秀前程,共图宏伟大业.

郑州国际机票预定中心,各航机票一级代理商服务商,可全程办理各航特价机票,特价国际机票,留学生机票,电子机票,公司诚实信誉,实力雄厚,服务热情,反应快捷,欢迎重询!

 

Post a Comment

<< Home