Tuesday, July 19, 2005

Kelemahan Muslim - Jangan hanya menuding jari

14/07/2004
SESAK. Itulah perkataan yang paling tepat untuk menggambarkan suasana Dewan Ekperimental Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) ketika berlangsungnya program Bicara Ad Deen bertajuk Why Am I Muslim sempena Karnival Mega Islam (I-Mec) sepanjang minggu ini. Ia merupakan anjuran bersama Persatuan Pelajar Ilmu Wahyu dan Warisan (IRKHS) dan Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM). Forum ini disiarkan di radio IKIM melalui slot Hari Jumaat jam 9.15 malam.
Kehadiran anak-anak muda yang terdiri daripada para pelajar universiti dan sekolah serta penduduk sekitar, menyebabkan dewan penuh sesak memenuhi anak-anak tangga dan ruang hadapan pentas.
Ia diserikan lagi dengan kehadiran dua ahli panel, Ustaz Farid Ravi Abdullah (KISDAR), Ustaz Roslan Mohamed (Universiti Malaya) dan dipengerusikan oleh Ustaz Mahathir Shaharuddin (IKIM). Forum ini dirasmikan oleh Timbalan Pengarah IKIM, Nik Mustapha Hj Nik Hassan.
Why Am I Muslim membawa para hadirin dalam membincangkan dunia dakwah melalui ilmu pengetahuan dan praktis yang betul dalam usaha mendekatkan golongan bukan Islam memahami Islam dari kaca mata yang sebenar.
Menurut Farid Ravi Abdullah, kembalinya beliau kepada Islam disebabkan tiga perkara utama. Pertama, kisah para anbiya dalam menyebarkan agama suci ini sesuai dengan fitrahnya dan merasakan ketenangan dalam menghayati perjuangan mereka.
Kisah-kisah tersebut memberi kekuatan dan membawa nalurinya merasakan kewujudan Allah. Semua orang mengakui bahawa Islam itu sesuai untuk dianut kerana kedudukan agama itu sendiri sebagai agama fitrah. Melalui pengkajian sirah para rasul, ia memberi kekuatan dan menyedarkan seseorang betapa ruginya pengabdian terhadap perkara-perkara yang dicipta.
Kedua, beliau turut tertarik dengan prinsip-prinsip yang diketengahkan oleh Islam. Dalam hal ini, hujah yang benar, tepat dan kukuh sebagaimana hujah nabi Ibrahim a.s. adalah salah satu perkara yang perlu diselidiki.
Prinsip Islam seperti tidak wujudnya paksaan ke atas seseorang untuk memeluk Islam meletakkan manusia yang berakal memikirkan tentang baik buruknya pilihan yang dibuat seseorang.
Prinsip ini membawa persoalan kepada manusia, mengapa tidak memilih kedudukan akhirat yang terbaik sebagaimana keinginan yang sama timbul apabila hidup di dunia. Melalui pengalamannya, ustaz Ravi ketika sebelum pengIslamannya tidak dipaksa untuk mempercayai Islam oleh para pendidiknya sehinggalah beliau mempelajari dan memahaminya.
Konsep ketuhanan yang lengkap dalam prinsip Islam membawa kepada pengertian yang cukup cantik dan sempurna untuk mengenal Tuhan secara sempurna. Malah cara ibadat Muslim terutamanya suasana di masjid pada hari Jumaat memperlihatkan betapa tersusun ibadat berkonsep yang secara tidak langsung menyusun kehidupan manusia yang menghayatinya.
Ketiga, pendidikan Islam yang mengajar semua manusia adalah sama rata turut menarik hatinya. Islam langsung menolak sistem kasta dan turut mengangkat manusia pada kedudukan yang sewajarnya, hatta seorang hamba abdi sekalipun berdasarkan keimanannya terhadap Allah bukannya kerana bangsa dan warna kulit.
Minatnya terhadap Islam semenjak umur 16 tahun akhirnya membawa beliau memilih cara hidup ini pada umur 18 tahun selepas berhadapan dengan pelbagai cabaran yang menghalangnya. namun kerana semangat yang begitu tinggi, beliau merasakan ia bukanlah satu perkara yang harus ditangguh-tangguh dan perlu diaplikasi segera.
Dalam menjawab persoalan mengapa majoriti umat Islam yang menganutnya sejak lahir tetapi pengamalannya jauh sekali daripada mereka yang menerima hidayah, Roslan Mohamed menekankan bahawa salah faham mengenai Islam sebagai agama generasi menjadikan faktor ini berleluasa.
Islam berpaksi kepada sebab-sebab yang diturunkan oleh Allah s.w.t. Sebagai agama fitrah, ia merupakan keperluan manusia untuk mengenali dan mengambilnya sebagai cara hidup sebenar kerana sifat manusia yang tidak statik sentiasa mencari-cari jalan yang selamat dan sejahtera dalam apa jua keadaan.
Masalah mereka yang menerima Islam sejak awal kerana tidak memahami bahawa agama ini hadir dalam bentuk hidayah bukannya secara generasi. Kerana itu, perasaan hidayah sebenarnya punca yang membentuk hati manusia.
Bagi mengembalikan Islam pada kedudukan yang sebenar, usaha-usaha pemurnian seharusnya dilakukan secara bersungguh-sungguh. Pemurnian tersebut meliputi membawa manusia kembali kepada Islam syumul serta komprehensif, yang merangkumi norma-norma kehidupan manusia daripada perkara-perkara kecil sehinggalah yang menyentuh konsep ummah dan negara.
Selain itu, Islam perlu difahami sebagai agama bersifat realiti dan semasa, bukannya berbentuk khayalan dan pemikiran semata-mata. Apabila Islam membicarakan tentang dunia, dalam masa yang sama ia turut menekankan konsep pembalasan yang membawa kepada realiti keadilan dalam sejagat.
Pengharmonian umat generasi baru dan lama dalam menguraikan permasalahan umat hari ini berpunca daripada beberapa permasalahan. Jahil tentang Islam dengan menganggapnya mudah dan menolaknya sebagai pegangan hidup, menyebabkan konflik berlaku dalam setiap perkara.
Roslan Mohamed memetik kata-kata Dr. Yusuf Qardhawi, dengan sebab kejahilan menyebabkan ummah berpecah dalam konteks pemikiran dan cara hidup yang tidak seimbang menjadikan diri mereka musuh kepada Islam.
Selain itu, Islam turut terhalang kerana sikap umat sendiri yang mempunyai penghayatan ilmu dan iman yang hanya sekadar. Perkara ini dapat dilihat dalam contoh solat, ia hanya difahami dengan bilangan rakaatnya tetapi bukan pengisiannya sehinggakan membawa kepada krisis akhlak.
Kerana itu seorang Muslim seharusnya menolak jauh-jauh pandangan Islam sebagai agama pusaka peninggalan, dengan pelaksanaan dan penerimaan didikan Rasulullah dan menjadikan Islam sebagai agama kemajuan, sesuai dengan kesedaran masyarakat kebelakangan ini.
Dalam menyentuh permasalahan di kalangan umat Islam yang secara sengaja menyelewengkan penafsiran al-Quran untuk memenuhi agenda mereka secara individu mahupun berkelompok, Ravi Abdullah melihat keadaan ini merupakan kerugian terhadap golongan itu sendiri yang jelas cetek ilmu dan penghayatannya.
Sebagai contoh apabila menyentuh surah Al-Baqarah ayat 256 yang bermaksud: Tidak ada paksaan dalam agama Islam, penafsiran ayat ini seharusnya bersandarkan kepada penafsiran Rasulullah, asbab an-nuzul dan rai (pandangan para ulama) bagi mengelakkan diri daripada penafsiran bersifat celaan.
Islam seharusnya diterima secara menyeluruh sebagaimana ditekankan dalam surah al-Maidah ayat 85 yang menjadi petunjuk kesempurnaan Islam. Mahu tidak mahu, golongan yang gemar memilih-milih sebahagian hukum Islam dan menolak sebahagiannya seharusnya tunduk patuh dan kembali kepada konsep sebenar dalam mengakhiri perjalanan seorang Muslim sebagai muhsin dan mukmin.
Menariknya, beliau turut mengaitkan gejala kurang membaca di kalangan umat Islam tempatan menjadikan Islam sasaran negatif yang melemparkan istilah mundur dan pengganas di kalangan umatnya. Kesan daripada budaya pembacaan yang jauh ketinggalan berbanding masyarakat Jepun, umat Islam di Malaysia kurang menghayati dan memahami makna serta keindahan Islam yang seharusnya dijiwai dan diberi penampilan bersifat gemilang.
Tambah beliau, pemakaian bercirikan keIslaman dipandang jelik oleh bukan Islam berpunca daripada paparan-paparan visual penjenayah serta pemakaian tidak sempurna yang menjadikan pakaian tersebut sebagai label dirinya yang secara tidak langsung menyentuh umat Islam keseluruhan.
Kerana itu, masalah akidah perlu ditangani dan masyarakat perlu bersemangat menyahut seruan Rasulullah untuk menanganinya. Al-Quran adalah sumber kekuatan yang perlu digerakkan habis-habisan kerana bersandarkan pengalamannya, itulah sumber kekuatan beliau ketika sebelum pengIslamannya yang menjadikan tilawah al-Quran di kaca televisyen dan radio sebagai peneman jiwanya, kesan daripada mukjizat ayat-ayat Allah ini.
Proses kerja dakwah adalah proses sejagat. Rasulullah adalah model ikutan umat yang diutuskan untuk memberi gambaran bahawa usaha-usaha seterusnya adalah di bahu setiap Muslim dalam menggalakkan usaha-usaha kebaikan. Roslan Mohamed menyebut, Islam adalah hak semua tanpa mengira etnik. Kejahatan yang merebak dalam sebuah masyarakat berpunca daripada sikap melihat dakwah sebagai sesuatu yang kurang wajar.
Tambah beliau, Syeikh Muhammad al-Ghazali dalam mendefinisikan dakwah berkata bahawa ia merupakan satu proses memerdekakan hati agar kembali kepada fitrah. Metodologi dakwah yang paling utama ialah dengan membina jaringan antara individu melalui amalan ziarah, akhlak yang mulia sesuai dengan didikan Islam.
Selain itu, seseorang perlulah menyampaikan mesej Islam sesuai dengan tingkat pemikiran individu tersebut. Dalam meraikan kemerdekaan yang ke 47, umat Islam di Malaysia perlu bertanya, ke mana mereka selepas ini? Wajar umat Islam menjadikan diri mereka sebagai teman setia yang boleh dipercayai oleh orang lain dan komited dengan dakwahnya mengikut kemampuan masing-masing
Melalui forum ini, ia tidak sekadar membincangkan tentang kisah pengIslaman dan pengalaman-pengalaman yang dilalui untuk memilih cara hidup ini. Lebih jauh daripada itu, ia merupakan bedah siasat terhadap diri sebagai seorang Muslim, sama ada usaha memperbaiki diri dan masyarakat sudah dijalankan oleh setiap individu atau sekadar berkata dan hanya menuding jari menyalahkan orang lain apabila ia gagal.

3 Comments:

At 2:43 PM, Anonymous Anonymous said...

World Of Warcraft gold for cheap
wow power leveling,
wow gold,
wow gold,
wow power leveling,
wow power leveling,
world of warcraft power leveling,
wow power leveling,
cheap wow gold,
cheap wow gold,
maternity clothes,
wedding dresses,
jewelry store,
wow gold,
world of warcraft power leveling
World Of Warcraft gold,
ffxi gil,
wow account,
world of warcraft power leveling,
buy wow gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow gold,
Cheap WoW Gold,
wow power leveling
world of warcraft gold,
wow gold,
evening gowns,
wedding gowns,
prom gowns,
bridal gowns,
oil purifier,
wedding dresses,
World Of Warcraft gold
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow power level,
wow gold,
wow gold,
wow gold,
wow po,
wow or,
wow po,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,
world of warcraft gold,
cheap world of warcraft gold,
warcraft gold,buy cheap World Of Warcraft gold
Maple Story mesos,
MapleStory mesos,
ms mesos,
mesos,
SilkRoad Gold,
SRO Gold,
SilkRoad Online Gold,
eq2 plat,
eq2 gold,
eq2 Platinum,
EverQuest 2 Platinum,
EverQuest 2 gold,
EverQuest 2 plat,
lotro gold,
lotr gold,
Lord of the Rings online Gold,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,
wow powerleveling,world of warcraft power leveling
ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,ffxi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,final fantasy xi gil,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,world of warcraft gold,cheap world of warcraft gold,warcraft gold,guildwars gold,guildwars gold,guild wars gold,guild wars gold,lotro gold,lotro gold,lotr gold,lotr gold,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos,maplestory mesos, maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,maple story mesos,
h3o6y7me

 
At 7:49 PM, Anonymous Anonymous said...

版主支持你 蛋糕 eq2 gold 肾炎 搬家 北京搬家 咖啡机 optical filter bandpass filter dichroic filter 北京翻译公司 电子白板 集团电话 门禁系统 门禁 光盘刻录 北京机票 美国机票 欧洲机票 国际机票 机票代理 工业设计 门禁 机柜 光盘刻录 钻石 激光打标 空调移机 婚庆公司 北京婚庆 美国留学 空调移机 空调维修 空调安装 空调移机 北京空调移机 厨房设备 glass mosaic handmade tiles 电路板 线路板 月嫂 平衡机 宝石 油烟净化 哮喘 结缔组织病 口腔溃疡 前列腺炎 前列腺增生 前列腺癌 早泄 阳痿 血尿 注册会计师 肩周炎 空调维修 模具 茶具 月嫂 咳嗽 哮喘 英语翻译 音响 厨房用具 酒店用品 厨房设备 咖啡机 机票 国际机票 国内机票 搬家公司 北京搬家公司 搬家 搬家公司 北京搬家 北京搬家公司 婚纱 礼服 婚纱摄影 胶带 圣诞树 小本创业 小投资 条码打印机 证卡打印机 打印机 证卡机 标签打印机 吊牌打印机 投影机 投影仪 月嫂 育儿嫂 月嫂 育儿嫂 月嫂 育儿嫂 冷冻干燥机 溴化锂制冷机 塑钢门窗 滤光片 无缝管 生日礼物的选择 塑钢门窗厂 鸡眼 吸塑包装 注浆加固公司 电动车维修 电池修复

 
At 3:10 AM, Blogger blog marketing said...

北京国际机票预定中心,为您提出供,国内机票国际机票留学生机票特价机票特价国际机票电子机票欢迎垂询!

北京飞龙搬家公司,是北京搬家行业中值得信赖的北京搬家公司,工作细心、服务周到,欢迎有搬家的朋友们致是垂询!

北京天正搬家公司,是北京搬家行业中值得信赖的北京搬家公司,工作细心、服务周到,欢迎有搬家的朋友!

北京佳佳乐月嫂,为您提供育儿嫂育婴师服务,严格培训,执证上岗!

北京婚纱摄影工作室,个性的婚纱礼服设计,一流的婚纱、礼服设计人才,国际流行风格婚纱礼服的设计理念以及个性婚纱摄影的强力整合;力争成为中国最大的婚纱礼服定做机构!

北京圣诞树专卖中心,厂家销售。可来样加工各种大型超高圣诞树、松针圣诞树大型圣诞树,欢迎前来圣诞树厂家咨询订购!

星云科技,诚信教育,为广大院校组建数字化实验室探究实验室探究实验配套设施.
北京国际机票预订中心,全程代理各航机票,特价机票,|机票查询,北京机票,打折机票,机票预定,欢迎重询!

上海搬家公司,为上海搬场公司提供上海搬场服务,望上海搬家的朋友重询本搬场公司!创业,大学生创业,如何创业呢?如何选择创业项目?要看投资大小,选择小投资高回报的项目才是最关键的!

 

Post a Comment

<< Home